Snurra du min värld- flygvärdinnans vardag

Alla inlägg under november 2012

Av Helga - 13 november 2012 13:30


Jag vill lova att det känns väldigt konstigt att jobba i tuben när alla (ALLA) passagerare sitter och läser krisartiklar om flygbolaget. Man känner sig som en apa i bur som alla ser och vet något om...


Proffsiga som vi är låtsas vi som inget och kör på när vi har passagerare omkring oss... Företaget och de fackliga företrädarna  kommer att avgöra min framtid de närmaste dagarna. Vi anställda går på fackliga möten, ser på filmer från ledningen, går på möten med företaget och läser all information vi kommer över.


Jag måste ändå fastslå att det inte är OK av företaget att skicka ut ett tjockt kompendium kallat " Nya villkor - tjänstgöring, lön och pension" via mail utan att överhuvudtaget ha förhandlat med min fackförening. Så är det inte brukligt att göra enligt Svensk tradition. De nya villkoren innebär rejäl  lönesänkning, högre pensionsålder, lägre traktamenten, mer arbetstimmar per vecka, färre lediga dagar per månad, sämre semesterförutsättningar, större möjligheter för företaget att ändra i lagt schema, fler standbytillfällen, måltidsintag ombord, sämre villkor för våra timanställda bl a. Vilka Svenskar skulle vilja gå med på så många försämringar? Går Unionen med på lönesänkningar kommer snart hela Svenska folket att få se liknande förändringar!


Till dessa villkor vet jag inte om jag vill arbeta men framtiden får utvisa vad som kommer ut av detta!


 


Nu är jag på hotell igen och ikväll har jag turen att få träffa en gammal barndomsvän som nyligen flyttat hem till Sverige från USA. Jag ska bli hämtad utanför hotellet i eftermiddag och sen tar jag bussen in till stan igen senare. Det ska bli mysigt att ses igen efter alla år!



Av Helga - 13 november 2012 13:00


Jag hittade en bra sammanställning i tidningen Affärsresenären om hur det fungerar med dricks i olika länder;


Belgien; Dricksen är inbakad i taxi- och restaurangnotor men det är vanligt att man lägger på några procent på notan.


Brasilien; Betala 10 % i dricks på krognotan och runda av uppåt på taxinotan.


Cypern; Betala 10 % i dricks på krognotan. När det gäller taxi rundar man av uppåt.


Danmark; Dricksen är inbakad i restaurang- och taxinotor.


Estland; Dricks är inte vanligt i Estland men en bra regel är att runda av uppåt både vad gäller krog- och taxinotor.


Finland; Dricks ingår i restaurang- och taxinotor men det är fritt fram att ge en extra dusör om servicen varit till mer än belåtenhet.


Frankrike; Dricksen ingår i restaurang-, hotell- och barnotor men det är vanligt att man lämnar lite växelpengar i samband med betalningen. Taxichaufförer förväntar sig 10-15 %.


Grekland; Man betalar vanligtvis 10-15 % på både krog- och taxinotor.


Holland; Dricks är inbakad på alla taxi-, hotell och restaurangnotor. Men det är ändå vanligt att man lämnar lite växelpengar i samband med betalningen.


Irland; Man betalar mellan 10-14 % på restaurangnotan om serviceavgiften inte ingår. På taxinotan är det vanligt att betala 10 %.


Israel; 10-15 % är brukligt på restaurangnotan och 5-10 % på taxinotan.


Italien; Dricks och statlig skatt är inbakad i alla hotellnotor. Man betalar 10 % på krognotan och rundar av uppåt på taxinotan.


Kanada; Man betalar 10 % på restaurangnotor och 15 % på taxinotor.


Lettland; Även om det inte är obligatoriskt är det numer vanligt att lägga 10 % av restaurangnotan. För taxi lägg till några mynt extra.


Luxemburg; Dricks är inbakad i restaurangnotan. Taxichaufförer räknar med 15 % i dricks.


Malta; 15 % förväntas på restaurang om dricksen inte är inbakad i notan. Taxichaufförer förväntar sig 10 %.


Monaco; Hotell och restauranger bakar normalt in dricks på 15 % i notan. Annars bör du ge 15 %. Taxi förväntar sig också 15 %.


Norge; Dricks är ovanligt utanför de större orterna. Dricks ingår i restaurang- och hotellnotor men det är brukligt att ge 10 %. Taxichaufförerna är tacksamma om man rundar uppåt med ca 10 kronor.


Polen; Dricksen ingår oftast i restaurangnotan men man betalar oftast mellan 10-15 % på krognotan och 10 % på taxinotan.


Portugal; Dricks ingår i restaurang- och taxinotor men det är vanligt att man betalar mellan 5-0 % på krognotan. Samma gäller för taxi.


Rumänien; Man förväntar sg 10 % på retaurang- och taxinotor.


Ryssland; Man betalar vanligtvis 10-15 % på krognotan


Schweiz; Dricks ingår i såväl rstaurang- och taxinotor men det är fritt fram att betala en extraslant om servicen var över förväntan.


Serbien-Montenegro; Det är brukligt att lägga 10 % på restaurang- och taxinotor.


Spanien; Dricks ingår i restaurang- oh taxinotor men det är ändå vanligt att man bealar 5-10%.


Storbritannien; 10-15 % för taxi och 10-15 % på krognotan om inte dricks ingår.


Sverige; Dricks ingår i restaurnag- och taxinotor men det är vanligt att man lägger på en extrapeng om servicen varit bra.


Tjeckien; Dricks ingår men det är brukligt att betala 10 % på krog- och taxinotan.


Tyskland; Betala 5 % på restauragnotan och runda av upp till närmaste euro på taxinotan.


Ungern; Dricks är inte obligatoriskt men 10-15 % är normalt på krogen. Runda av uppåt  i taxin.


USA; Man betalar vanligtvis 10 % i taxin och 15-20 % på restaurang.


Österrike; På restaurang har man bakat in10-15 % men det är vanligt att man själv lägger på ytterligare 5 %. Taxichaufförer förväntar sig 5 % för en kortare körning och 10 % för en längre resa.


ASIEN med dess mångfald av kulturer och sedvänjor har varit ett minfält när det gäller att betala dricks. Vissa länder har det och i andra länder betraktas det som en ren förolämpning att beala dricks. På många håll är sedan totalt okänd. Men i takt med invasionen av västerlänningar har sederna luckrats upp och på många håll ses dricks nu som en extra löneförmån.


Japan; Dricks är inte vanligt men det är brukligt att man betalar en extra slant om servicen är bättre än förväntat.


Hongkong; Drcks är inbakat i både restaurang och taxinotor men det är brukligt att ge 10 % på krogen och runda av uppåt i taxin.


Kina; Det är inte brukligt att betala dricks på taxi- eller restaurnagnotor.


Malaysia; Dricks ingår på krogen men det är brukligt att betala upp till 10 % om man är mycket nöjd med servicen och maten. Samma gäller för taxi.


Singapore; Dricks ingår i både restaurang- och taxinotor.


Sydkorea; Dricks förväntas inte men en serviceavgift på 10 % är inbakad i restaurangnotan. Man brukar betala taxixhauffören dricks om han hjälper till med bagaget.


Thailand; De är vanligt att lägga 10 % av krognotan i dricks på bättre ställen. När det gäller taxi rundar man vanligtis av upp till närmaste 5 bath.



Av Helga - 12 november 2012 13:00


Jag lever, även om det känns som jag nästan blivit golvad de senaste dagarna...   


Det händer lite väl mycket på jobbet nu - jag orkar faktiskt inte kommentera detta mer utan går bara vidare och tar en dag i taget.


 


Idag steg jag upp i ottan och hade turen att få gå upp samtidigt med sonen. Det är mycket roligare att gå upp samtidigt med någon - det känns lite mysigare liksom.


Igår firade vi maken (Fars dag) med chokladtårta, fruktsallad och grädde till fikat. Vi satt tillsammans i vardagsrummet med tända ljus och det ÄR härligt när vi alla kan samlas så här. Min egen pappa firade jag med gott knäckebröd och honung.


 


Maken har gått med på att åka med mig på en resa vid påsk så nu börjar sökandet efter en skön resa till varmare land. Vi har en vecka ledigt så högst troligt åker vi till Kanarieöarna eftersom avresedagarna verkar stämma bäst med det resmålet. Det känns bra att ha något att se fram emot i vår. Våra ungdomar har andra planer för påsken så detta blir första gången på över 20 år som jag och maken reser väg på egen hand...


 


I lördags såg dottern och jag den franska filmen, "En oväntad vänskap". Det var en sevärd och fin film!




  

Av Helga - 10 november 2012 10:15


Idag fick jag vakna i min egen säng och det är så skönt efter att ha flängt runt i luften och på olika hotell i några dagar...


Idag blir en mysdag med dottern med lite häng på stan, fika och så ska dotterns lag spela match. Maken och sonen har åkt till stugan för att göra några sista grejer inför vintern.



Ha en skön helg det tänker jag ha utan tankar på stora drakar och framtid (se gårdagens inlägg om du inte förstår vad jag menar)!


 

Av Helga - 9 november 2012 20:14


Det är ju minst sagt tubulent på jobbet just nu och då menar jag inte i luften. Det är stora rubriker i bl a Dagens Industri varje dag med spekulationer om framtiden. Det är inte alltid lätt att vara ute på linjerna då eftersom passagerarna säkert undrar och vi måste vara neutrala. Vi försöker bara behålla lugnet och köra på som vanligt!


En kollega berättade att en resenär tröstande sagt så här till henne ombord;


Stora drakar lyfter i motvind!


 


Fint sagt!

Av Helga - 9 november 2012 00:00


Jag har just erfarit att Scholls fotdeo och tandkrämstuben från sensodyne kan vara förvillande lika när jag nyss  skulle borsta tänderna. Hade jag tagit fel och smetat tandkräm på fötterna hade det inte gjort så mycket men hade jag råkat borsta tänderna med fotdeo-gel - hur skulle det ha smakat??? Jag är glad att jag hann besinna mig och upptäcka mitt misstag i tid   



Nu är det dags att krama kudden på ännu ett hotellrum och sen imorgon blir det mera luft under vingarna...


Idag hade vi en ganska kort flygdag. Jag började sent och hann både fika med grannfrun, handla mat och laga middag till familjen innan det var dags att åka till Arlanda.


Go´natt från en tjej som är glad att hon inte har fotdeo i munnen...   





Flyg · Humor · Hälsa
Av Helga - 8 november 2012 08:45


Jag har flugit med en gammal vän de senaste två dagarna och igår avslutade vi med after work tillsammans med några andra kollegor. Det är svårt att samla oss flygande eftersom vi ofta är borta, trötta eller helt enkelt vill umgås med vår familj när vi är lediga. Igår var vi iallafall fyra stycken som träffades och vi dryftade lite av varje. Det var roligt att ses i privata kläder och inte bara i uniform!


Den senaste flygningen fick jag också lära mig av en passagerare vad stureplansvälling är . Efter beställningen såg  jag väl ut som ett ??? Tills jag blev informerad om att det är kaffe med mycket mjölk...   


 


Lite Arlandanytt; Den 1/11 öppnade nya Clarion hotell på Arlanda flygplats. Hotellet ligger alldeles intill Sky City och terminalerna så läget kan knappast bli bättre...


Dagens nyheter om flygbolaget är att lånen förlängs. Vad det kommer att innebära ifråga om avyttringar och förändrade avtal för oss anställda vet vi ännu inget om.

Flyg · Nyheter · Resor · Tips
Av Helga - 8 november 2012 08:11


Som jag berättat tidigare så händer det att jag blir ombedd att recensera en vara eller en tjänst på min blogg. Efter att ha sett ett avsnitt av Plus, dom handlade om dold reklam, väljer jag att vara öppen med att det just handlar om en recension.


Här handlar det om en nättjänst, euroClinix.se , som specialiserat sig på läkemedel, för problem som kan få personer att känna sig obekväma med att annars söka hjälp. Det går att göra en beställning, få den godkänd av doktorer och paketerad av deras apotek och sedan få hem sin behandling inom 24 timmar.


Nätsidan är särskilt specialiserade på Impotens, preventivmedel, övervikt, tidig utlösning, att sluta röka och könssjukdomar men kan även hjälpa till på en rad andra områden.


Jag anser att sidan är lättillgänglig och lättmanövrerad men jag skulle ända själv föredra att gå till min husläkare för en grundlig undersökning innan jag börjar med någon medicinering. Jag tycker inte att man ska behöva skämmas för någon åkomma inför sin läkare i så fall är det väl mer av bekvämlighetsskäl som man vill handla medicin på nätet.



Presentation

snurra.helga@gmail.com

Translate

62 besvarade frågor
Blogglista.se
BloggRegistret.se

Senaste inläggen

Om jobbet...

 

Mitt hem...

 

 

Resor...

 

Humor

 

Min familj...

 

Trädgård...

 

Matlagning...

 

Tidigare år

Kategorier

Skriv recensioner, tjäna pengar

Länkar

Arkiv

Sök i bloggen

Top Blog Area

Var kommer besökaren ifrån?

Google Analytics

RSS

Buzzador

Blogg Topplista

Blogg100

”Blogg100

Ovido - Quiz & Flashcards